- Komerční sdělení -aktualne

Staromódní rady a mýty o hubnutí: Tyto vám brání na cestě k dosažení vysněné váhy

O tom, co je vlastně zdravé nebo ne, se vedou neustále spory a stejně tak odborníci na výživu stále chrlí nové a zaručené metody na zhubnutí. To, co platilo včera, je už dnes pasé. Dal jsem dohromady některé „staromódně“ rady a mýty o hubnutí, které mohou stát v cestě za vaší štíhlou postavou.

Snížili jste příjem cukru
A nahradili ho umělými sladidly. Důkazy, které usvědčují cukr z poškozování našeho zdraví, neustále přibývají, a tak konzumenti hledají způsob, jak si vychutnat svůj oblíbený koláč i bez cukru. Výrobci potravin samozřejmě reagují na poptávku po produktech bez cukru a chrlí na trh cukrovinky, džemy, sušenky, žvýkačky a nealkoholické nápoje plné umělých sladidel. Náhradní sladidla však nejsou řešením.

Organismus reaguje na sladkou chuť vyplavením inzulínu, který má za úkol dorovnat hladinu cukru v krvi. Jenže po konzumaci umělých sladidel hladiny cukru v krvi nestoupají, inzulínu je tak nadbytek a nastává hypoglykemie. A s tou přichází neodbytná intenzivní chuť na sladké. Jednoduše řečeno umělá sladidla zvyšují chuť k jídlu a mohou tak bránit vaší snaze zhubnout.

Navíc výrobci po odebrání cukru z produktů často vylepšují chuť přidáním nejrůznějších tuků, čímž se jen zvýší kalorická hodnota výrobku.

Čtěte: Čtyři potraviny, které vymažte z jídelníčku, pokud nechcete vypouklé břicho: Následně si změřte obvod pasu

Vybíráte si špatné desátý
Vybrat si něco zdravé pod zub mezi hlavními jídly může být docela obtížné, zvláště pokud se snažíte zhubnout. Obchodníci své výrobky oblepit zavádějícími zdravě znějícími frázemi jako „celozrnný“, „bez lepku“ a „s nízkým obsahem tuku“. A vy si tak v dobré víře kupujete na svačina ochucené jogurty nebo celozrnné cereální tyčinky, které k vaší snaze zhubnout rozhodně nepřispívají.

Pečivo na svačinu vždy vybírejte celozrnné, popřípadě grahamové. A vyhýbejte se názvem cereální nebo vícezrnné. Ideálními svačinkami jsou jogurty, tvarohy, ovoce dopoledne, odpoledne zelenina, ořechy nebo celozrnné pečivo s domácími pomazánkami (luštěninové, apod.), Šunka, sýry. Doporučuji se také vyhýbat sladkému a barevnému pečivu.

Šišky, croissanty a především ty extra barevné a skvěle vypadající donuty obsahují vysoké množství tuků a cukrů, u šišek pak ještě koktejl dochucovadel a barviv. Obsahují například ztužený tuk nebo palmový olej a výživová hodnota je minimální. Navíc někteří odborníci tvrdí, že právě kvůli obsahu cukru bývají tyto potraviny návykové.

Donut i croissant mají podobný glykemický index než sacharóza a vyšší glykemický index v kombinaci s cukrem a palmovým tukem tvoří velmi dobrý základ pro tvorbu obezity a diabetu. Do zmíněných výrobků se přidává palmový tuk, který je pro svou cenovou dostupnost výrazně využíván nejen v pekařství. Obsahuje ale hodně nasycených mastných kyselin, které neprospívají cévám.

Pokud jde o barevné polevy (banánová, jahodová, vanilková atd.), Tak vězte, že většinou skutečně nejde o rozmačkané ovoce, ale o žluté karoteny nebo syntetický tartrazin, který je z uhelného dehtu a může způsobovat dětskou hyperaktivitu a alergie. Croissanty, donuty i koblihy dodávají především mnoho prázdných kalorií.

PR článek

Další články autora